Wat is Zomerparkfeest? Contact Pers Nederlands English Deutsch

Rom blogt

 • 1/3

  05-05-2016  -

  We hebben nog bijna één derde jaar te gaan, maar het lijkt alsof de veertigste editie al bijna begint. Zo voelt het. De Vastelaovend en Pasen waren vroeg. Dat zou het kunnen zijn. Want meestal is het operationele vizier vanaf Carnaval echt op de komende editie gericht. En dan zijn het nog maar een paar maanden. Vanaf dan worden de details georganiseerd en ingevuld. En dat is nu zo. De eerste vijftig namen worden volgende week bekend gemaakt. En er zijn nog een paar andere jubileumnieuwtjes in het vat. Daar wordt nu volop aan gewerkt. De vlag hangt er goed bij. De Vriendenshirts zijn al binnen. De nieuwe tenten zijn besteld en op tekening ingericht. De commissies zijn volop aan de slag en straks zijn er weer honderden vrijwilligers ingelicht op wat komen gaat. Dan lopen er vanaf donderdag zeven uur weer duizenden bezoekers door de feestelijke hoofdingang. Dan staan er honderden vrijwilligers in de startblokken bij de bars, kassa's, info, vrijwilligersgebied, backstages en oefenen de presentatoren op hun tekst. Dan klinken de eerste tromgeroffels, zangeressen en gitaarriffs over de menigte. Dan hebben we rondleidingen voor gemeente ambtenaren, vrienden, sponsoren en subsidienten door het Julianapark. Dan dansen de ouderen onder ons op de vrijdagmiddag. Dan heeft de Picknick der Gebroken Harten nog iets speciaals in petto. Dan neuriën we met z'n allen mee op die hopelijk zonnige zondagmiddag terwijl de vogeltjes fluiten. Dan.... maar zover zijn we nog niet. Gelukkig hebben we nog bijna één derde jaar voor ons.

 • 29-04-2016  -

  Je kunt zeggen wat je wilt van museum van Bommel van Dam, maar de muurschilderingen zijn opvallend kleurrijk en fleurig. Op de knalwitte muren hebben kunstenaars en kunstenaars in de dop allerlei soorten mensen in allerlei poses en in allerlei kleuren geschilderd. Geen graffiti-spuiter die het waagt het te besmeuren. Kunst heeft wat dat betreft nog een hoge status. Tijdens het Zomerparkfeest is van deze mooie tekeningen weinig te zien. Daar zorgen de opbouwers wel voor. Een week van te voren wordt dat gebied afgezet met bouwhekken met zwarte zeilen. Of een andere kleur, maar het effect blijft hetzelfde. Je ziet er niks meer van! Als vrijwilliger, cateraar of artiest kun je er nog wel een beetje van genieten, maar de tienduizenden bezoekers niet. Helaas. Dus als je ervan wilt genieten, dan kun je straks als het weer droog is op een mooie lente- of zomerdag in het Julianagras gaan liggen turen naar de parkbrede schilderingen. Doe dat dan vóór 18 augustus of ná 1 september. Dan ligt het weer helemaal vrij. Daar tussenin organiseren we straks weer dat gezellige tuinfeestje voor heel de stad en de regio.


  De muurschildering straks niet te zien vanaf de Amigo dansvloer.

 • 24-04-2016  -

  We zijn ook een beetje trots op de nominatie van Mieke. Mieke Verhaegh. Zij maakt kans op de titel Zakenvrouw Noord-Limburg 2016! Mieke is onze grote inspirator voor het subsidieteam. En niet alleen inspirator. Zij heeft het pad naar de Provincie Limburg geplaveid waardoor wij naar de status van Cultuurplaninstelling konden wandelen. Altijd op zoek naar nieuwe mogelijkheden. Zij vindt het Zomerparkfeest zo'n gaaf festival, dat ze haar collega’s inzet voor ons. Hoe tof! Mieke is in haar dagelijkse werk directeur bij TRIAS BV en maatschappelijk betrokken. Innovatie is een inspiratiebron voor haar succes. De nominatie is een meer dan verdiende waardering voor haar vrouwelijk ondernemerschap. Op donderdag 23 juni wordt de winnaar in Theater de Maaspoort in Venlo bekendgemaakt. En dat ben je nog niet zomaar! De jury komt naar haar toe en beoordeelt haar op eigenschappen als visie, innovatie, doorzettingsvermogen, financiën en leidinggevende capaciteiten. Zoals wij Mieke kennen, zit dat wel goed!

  Succes Mieke! Namens alle vrijwilligers van het Zomerparkfeest

 • 08-04-2016  -

  De Zomerparkfeest Quiz speelt nog door mijn hoofd. Of zoals anderen me vertelden de Zomerparkquiz. Ik heb een paar foto’s voor de kenners onder ons van het bijna veertigjarige festival. De experts van het park. De absolute addicts. De Parknerds of Zomerparkfeest-addicts. Laten we maar meteen beginnen: “Wie zijn dit?”. Artiesten die in het Julianapark hebben opgetreden.... Veel succes!

  A.   B.

  C.  D.

 • 31-03-2016  -

  We hebben dit jaar niet alleen een jubileum, niet alleen een dubbel jubileum met de wintereditie, maar zelfs een driedubbel jubileum, want we werken al vijftien jaar samen met SOB Venlo. De Stichting voor senioren. Net als wij, een vrijwilligersorganisatie die maar liefst vierenveertighonderd senioren aan zich heeft gebonden. Voor deze 4400 senioren bieden zij ontmoeting, ontspanning en voorkómen van eenzaamheid. Wij als Zomerparkfeest hebben daarin een kleine maar bijzondere bijdrage. Op de vrijdagmiddag. Een sentimentele middag waarop er gedanst, genoten en gedronken wordt. Iedereen geniet ervan. En zeker ook vele van onze vrijwilligers. Dit jaar wordt deze middag zelfs in een nieuwe meer open vorm. Meer daarover hoor je later. En uitgerekend dit jaar neemt Frans Faessen afscheid als voorzitter. De man met een gigantisch hart voor de eenzamere oudere in onze samenleving. Frans denkt vanuit de oudere medemens. Dat is ontegenzeggelijk zijn kracht, zijn energie en zijn drijfveer om zich onvoorwaardelijk in te zetten. Meer dan twintig jaar heeft hij zijn ziel en zaligheid in SOB Venlo gelegd. Vandaag heeft Frans officieel afscheid genomen in Wilhelmina. Funs Uiting (ja, de vader van…) wordt zijn opvolger. Nancy en ik hebben Frans een afscheidscadeau gegeven waarin een klein maar zo mooi moment tijdens de “Senior zomerparkfeest on Tour” in de Meeuwbeemd is vastgelegd door Henny van Roomen. Daar ging het altijd bij Frans om. Daarom namens alle Zomerparkfeest vrijwilligers: Frans bedankt …


  Vrouw met roos tijdens “Senior zomerparkfeest on Tour” in 2013, vastgelegd door Henny van Roomen

 • 22-03-2016  -

  Ze stonden o.a. op Lowlands, Glastonbury, Sziget, Hammersmith Apollo in London, Paradiso en afgelopen jaar op het Zomerparkfeest. MY BABY. De absolute sensatie van onze 39e editie! En daarna ook hoor- en zichtbaar in de Grenswerk Kerk en net zo gemakkelijk even geïmproviseerd knallen met Jett Rebel en DeWolff op Main. Wat een band! Zul je net zien. Heb ik ze niet gezien. Ik stond rustig en onwetend te genieten van Snorre Kirk in de Arena. De Zomerparkfeest Arena bedoel ik dan hoor! Ook gaaf! Daar had Johan, de voorzitter van de programma commissie, het laatst nog over. “Slecht programmering ;-)”, erkende hij gekscherend. Twee zulke geweldige, muzikale en talentvolle bands tegelijkertijd. Dat nekte me. Maar eigenlijk is dat altijd zo. Of je moet én niet van jazz én niet van blues houden. Of je moet én niet van pop én niet van indie houden. Of je moet én niet van reggae én niet van rythm & blues houden. Terug naar mijn baby. Tim Gaal het formuleerde zo: “MY BABY is bluesmuziek voor mensen die er niet van houden." Dat klopt wel een beetje. Naar MY BABY, geschreven met grote letters, kun je uren luisteren door haar fantastische stem en de heerlijk stuwende arrangementen. Maar…! Ik en wij met z'n allen krijgen nog een tweede kans. MY BABY komt vrijdag 25 maart naar Grenswerk. Niet in de Kerk, al hoewel dat met Pasen best had gekeund, maar in die fantastische grote zaal. Mijn Clubkaart heb ik al op zak en ik heb geen andere afspraken. Goede vrijdag wordt dus Beste vrijdag.   

 • 17-03-2016  -

  Net op Omroep Venlo Televisie de Venloop Quiz gezien. Leuk idee. Ik fantaseerde wat door zoals de Zomerparkfeest Quiz zou kunnen zijn. Of beter de Zomerparkquiz of nog beter de Zomerquiz. Voor de hand liggend is een van de quizvragen als welke jazz band in 2015 op het Zomerparkfeest stond (A. Phronesis B. Snorre Kirk C. Yuri Honing), in welk jaar Surfcake optrad (A. 2002 B. 2004 C. 2006) of wat de nieuwe naam van de Spiegeltent is (A. Amigo, B. Zelt C. Arena) of wie de baas is over de vrijwilligerscatering (A. Marian B. Marlie C. Miep). Of er worden geluidsfragmenten afgespeeld en we moeten raden welke band het is of in welk jaar ze op Main stonden. Of Robert Bouten vraagt wie van de volgende vrijwilligers een baard heeft (A. Johan B. Jasper C.Wiel D.Sef), waarbij hij zegt dat meerdere antwoorden goed kunnen zijn. Of onze presentatrice Eefke laat ons detailafbeeldingen zien en de vraag luidt dan: “Wat is dit?”. Laten we maar meteen beginnen: “Wat is dit?”. Veel succes!


  “Wat is dit?”

 • 07-03-2016  -

  Bij het Zomerparkfeest zijn we ook gek op lijstjes. Zoals grootboeken, bestellijsten, besluitenlijsten, verkoopoverzichten, adressenbestanden, lijstjes wat artiesten willen hebben in de kleedkamer, sponsoroverzichten, tabellen met het aantal bezoekers per minuut, blokkenschema's. Het zijn meestal lange lijsten. Daaruit proberen we dan door er bijvoorbeeld grafieken van te maken, trends te ontdekken en verbanden te trekken. Manpreet is daar nu vooral mee bezig. Meten is weten. Soms zijn er ook lijstjes waar je verder niet veel mee kunt, maar wel leuk om te weten. Dat zijn de leuke weetjeslijstjes van bijvoorbeeld de Vrienden van het Zomerparkfeest. Zoals de oudste vriend, geboren op 7 februari 1923, en juist de jongste vriend, geboren op 21 mei 2015. Die verschillen dus onderling ruim 92 jaar. Of de verste vrienden. Zij wonen beiden in de USA, Cupertino en Portland Oregon. Leuk om te weten toch? De meeste vrienden komen trouwens uit de buurt. Maar we hebben ook een lijstje van waar onze vrienden van buiten Limburg vandaan komen. Zal ik dat opnoemen? Komt-ie:

  • Almere, 170 km
  • Alkmaar, 222 km
  • Amsterdam, 183 km
  • Den Haag, 202 km
  • Eindhoven, 59 km
  • Enkhuizen, 226 km
  • Hilversum, 156 km
  • Laren, 153 km
  • Rotterdam, 169 km
  • Tilburg, 93 km
  • Utrecht, 152 km
  • Wageningen, 91 km

  Zo zijn jullie ook bijgepraat en weten jullie nu ook dat de verste Nederlandse vriend 226 km ver weg woont. Als je die tegenkomt op de 40e editie dit jaar, mag je die Enkhuizer Vriend feliciteren. De komende weken komen er nog wel meer lijstjes, want daar zijn we dol op…


 • 26-02-2016  -

  Het is fijn dat het halfvasten wordt. Niet omdat ik dan een reden heb om mijn persoonlijke vastenperiode even op te schorten. Nee, de vastenperiode is een contemplatieve periode. Maar meer omdat ik mijn eerdere gedachten en overwegingen weer kan oppakken. Ik bedacht me namelijk tijdens het carnaval vieren, dat de samenleving rondom gewoon doorgaat. Ik zie uw wenkbrauwen al fronsen. Maar dat komt door de inzet van vele niet carnavalsvierders. De bakkers, de postbodes, de slagers, de geldautomaatlopers, de groenteboeren, de conducteurs, de melkboeren, de energieleveranciers. Heel veel mensen werken door om alles rondom de Vastelaovend en nu dus Halfvasten, gewoon geruisloos door te kunnen laten lopen. Daar zijn wij als carnavalsvierders niet mee bezig. Maar ik dus een paar weken geleden wel. Tijdens het muziek spelen in Joekskapel “Ut Kump” voor onder de luifel van Café Take Five. Toen viel het inzicht. Toen realiseerde ik me dat we zoveel anderen moeten bedanken. Ook zij, en juist zij, maken het mogelijk dat zoveel anderen kunnen zingen, dansen, sjoenkelen. Het is niet zomaar een vergelijking. Ook bij het Zomerparkfeest en andere festivals in de stad, werkt de ene helft van de stad om de andere helft te laten genieten. Goed om even bij stil te staan in deze toch wel contemplatieve periode zoals de vastentijd is bedoeld.


 • 20-02-2016  -

  Sommigen kijken Omroep Venlo radio via de televisie, sommigen hebben deze zender altijd in de auto aan staan en anderen stemmen af op lokaal nieuws als ze daar zin in hebben. Omroep Venlo is er ook altijd bij met hun “Park Power” TV-afleveringen rondom en tijdens het zomerfestival. Eén van de best beluisterde radioprogramma’s is “Blik op Venlo”, waarbij het lokale nieuws uit de gemeente Groot Venlo belicht wordt. Onbewust heb je daarbij de heldere en duidelijke stem van Gerard Fokkens gehoord. Hij draait, klikt, sleept, belt en drukt op de knoppen, zodat er zaterdags van elf tot één een leuk en informatief programma de ether in wordt gezonden. Pro deo! Elke week weer. Interviews met actuele gasten via de telefoon, muziekplaatjes juist op tijd inzetten en nieuwtjes voorlezen. Hij doet het weer er ook gewoon bij. Elke week heeft hij een "vaste" gast in de uitzending, zoals komiek Fred van den Boogaard van Neutjes Rang en (bijna) allesweter Jan Kessels en gelieerd aan het Zomerparkfeest Loes Keijsers, van de  programmacommissie, met haar wetenschappelijk getinte live-blog en ik met verse nieuwtjes uit het  Zomerparkfeest en culturele front. Luisteren dus op zaterdag als je aan het klussen, aan het koken of aan het opruimen bent. Dat is het leuke van radio, je kunt luisteren en iets doen tegelijk!


  Gerard aan het werk in de radiostudio van Omroep Venlo